Spletne strani

»Mobile first« proces postavljanja spletnih mest

  • Objavljeno: 13. 06. 2016

Pri načrtovanju, oblikovanju in postavljanju sodobnih spletnih strani se je uveljavila doktrina »mobile first.« Gre za način izdelave spletnih mest, kjer se v prvi fazi zasnuje spletna stran za prikaz na mobilnih telefonih (majhni zasloni) iz te zasnove pa se nato izdela stran za tablice in namizne računalnike. Takšen način zagotavlja, da so spletne strani prilagojene vsem tipom zaslonov in so vsebine vedno optimalno prikazane.

»One page« ali »one pager« spletne strani

  • Objavljeno: 07. 06. 2016

Sodobni trendi uporabe mobilnih telefonov in tablic so spremenili navade uporabnikov spletnih strani. Če so še ne tako nazaj prevladovali uporabniki, ki so spletne strani obiskovali z namiznimi in prenosnimi računalniki in za premikanje po strani uporabljali miško ali sledilno ploščico, pa danes vedno večji del uporabnikov uporablja mobilne telefone in tablice. Posledično se spreminjajo načini premikanja po spletni strani.

Postopek izdelave spletnega mesta

  • Objavljeno: 30. 05. 2016

Izdelava spletnega mesta zahteva določen čas in mora potekati po določenih korakih, če želimo izdelati uspešno spletno mesto. Posamezne korake moramo izvesti ne glede na velikost spletnega mesta, torej ali gre za majhno predstavitveno spletno stran ali pa za velik informacijski portal, je pa mogoče pri manjših spletnih mestih določene korake združevati.

Hitrost spletnih strani

  • Objavljeno: 07. 09. 2015

Pri izdelavi spletne strani se postavi vprašanje, bo dovolj hitra? Hitrost delovanja spletne strani je odvisna od različnih dejavnikov, najbolj pa od zmogljivosti strežnika, kjer je spletna stran nameščena. Raziskave so pokazale, da so uporabniki spleta pripravljeni čakati do 5 sekund, da se spletna stran naloži. Če se v tem času ne naloži, spletno stran zapustijo.

Da ob menjavi ponudnika ne ostanemo brez spletnega mesta

  • Objavljeno: 30. 06. 2015

Vse prepogosto mi stranke ali znanci, ki se ukvarjajo z izdelavo spletnih mest, poročajo o zoprnem zapletu pri menjavi ponudnika vzdrževanja ali gostovanja spletnega mesta, ali pa želijo, da jim nov ponudnik prenovi spletno mesto in potrebujejo kopijo obstoječega. So primeri, ko obstoječi ponudnik ne želi izročiti spletnega mesta, to pogojuje s plačilom določenega (visokega) zneska ali podobno. Da do tega ne pride, se zaščitimo že ob sklepanju dogovora za izdelavo.

Izdelati spletno stran na CMS ali ne?

  • Objavljeno: 24. 06. 2015

Pred izdelavo spletne strani se odločimo, ali bomo spletno stran izdelali na CMS ali pa v html. Sodobne spletne strani so vedno postavljene na sistemu za upravljanje z vsebinami, saj le tako lahko naročnik sam enostavno upravlja vsebine, čeprav ni vešč programiranja. Sistemi za upravljanje z vsebinami omogočajo enostavno širjenje vsebin.