Hitrost spletnih strani

  • Objavljeno: 07. 09. 2015

Pri izdelavi spletne strani se postavi vprašanje, bo dovolj hitra? Hitrost delovanja spletne strani je odvisna od različnih dejavnikov, najbolj pa od zmogljivosti strežnika, kjer je spletna stran nameščena. Raziskave so pokazale, da so uporabniki spleta pripravljeni čakati do 5 sekund, da se spletna stran naloži. Če se v tem času ne naloži, spletno stran zapustijo.

Dobre spletne strani se naložijo v sekundi

Obiskovalci spletnih strani so neučakani in ne želijo čakati predolgo, da pridejo do želene vsebine. Krajši, kot je čas nalaganja, bolj so zadovoljni in raje brskajo po spletnem mestu. Daljši, kot je čas, hitreje bodo spletno stran zapustili.

V računalništvu že od leta 1968 velja, da odziv sistema v 0,1 sekunde daje uporabnikom občutek takojšnjega odziva. Odziv do 1 sekunde je dober, saj uporabnik ne izgublja toka misli in ostane osredotočen na sistem. 10 sekund je najdaljši čas, ko uporabniki še posvečajo pozornost dogajanju.

V luči zgornjih ugotovitev lahko povzamemo, da so uporabniku najbolj prijazne spletne strani, ki se naložijo v času do 1 sekunde. Nekatere raziskave so pokazale, da je večina ljudi pripravljena čakati do 5 sekund, preden obupa in stran zapusti.

Google se zaveda pomembnosti hitrosti nalaganja spletnih mest, zato je v najnovejši različici brskalnikov Google Chrome in Chromium uvedel vnaprejšnje nalaganje spletnih strani, kar omogoča, da se pri kliku na povezavo spletna stran takoj prikaže. Seveda pa ima to tudi negativno stran, saj bistveno bolj obremenjuje strežnik, ker od njega zahteva tudi spletne strani, ki jih uporabnik ne bo obiskal.

Strežnik najbolj vpliva na hitrost spletnega mesta

Na hitrost spletnega mesta vplivajo predvsem tehnični dejavniki. Najpomembnejši dejavnik je strežnik. Strežniki so različno zmogljivi in z zmogljivostjo je pogojena tudi hitrost. Večje spletne strani, ki imajo na tisoče uporabnikov dnevno, ki z njih prenašajo velike količine podatkov, običajno delujejo na samostojnih strežnikih. Manjša podjetja in podjetniki pa se odločajo za poceni gostovanja pri različnih ponudnikih, katerih cena znaša lahko le nekaj evrov mesečno. Problem pri tem je, da ponudniki na en strežnik namestijo nekaj sto ali celo nekaj tisoč spletnih mest. Tako veliko število spletnih mest pa ima skupaj lahko zelo veliko obiskanost in strežnik deluje počasneje, prizadeta pa so vsa spletna mesta. To postane še posebej pereče pri uporabi sistemov za upravljanje z vsebinami, ki porabljajo procesorsko moč. Rešitev za to je uporaba virtualnega strežnika ali pa strežnika, kjer je nameščenih le nekaj spletnih mest. Digital Ocean je eden izmed ponudnikov z zelo ugodnimi cenami, ponudnikov pa je kar nekaj. Nekateri ponudniki ponujajo tudi upravljanje strežnika, da naročnik ne potrebuje svojega skrbnika strežnika. V tem primeru so cene nekoliko višje.

Prevelike slike in drugi elementi upočasnijo nalaganje

Pogosta napaka, ki jo avtorji spletnih strani naredijo, je uporaba velikih slik ali drugih elementov, ki so v velikih datotekah in se dolgo prenašajo do obiskovalčevega računalnika, mobilnega telefona ali tablice. Predvsem mobilni telefoni, s katerimi se vedno pogosteje dostopa do spleta, so zelo občutljivi na prevelike datoteke na spletnih straneh, ker so povezave pogosto slabe in je prenos podatkov do telefona počasen. Poleg tega pa je pogosto pomembno tudi to, da je prenos podatkov preko mobilnih omrežij omejen.

Tudi uporaba pretirano zapletene podobe, ki vsebuje veliko slik in sličic vpliva na hitrost nalaganja, zato stremimo k čim bolj enostavni podobi.

Svoje k hitrosti (ali počasnosti) prinese tudi sistem za upravljanje z vsebinami. Ta mora biti pravilno in optimalno nastavljen, predvsem pa mora pravilno delovati cache.

Hitrost spletnih strani lahko preverimo z različnimi orodji. Eno izmed takšnih je WebPageTest, ki analizira spletno stran in priporoči izboljšave.