Vsaka objava na internetu je javna objava

  • Objavljeno: 21. 06. 2015

Socialna omrežja, spletne strani, forumi in druge spletne storitve, kjer lahko puščamo komentarje ali objavimo slike, zapise in misli so prostor, ki je dosegljiv vsem. Uporaba računalnika, tablice ali telefona nam daje lažen občutek zasebnosti in zato si hitro ustvarimo lažno prepričanje, da če nekaj objavimo na spletu, bodo to videli samo izbranci.

Internet danes uporablja več kot 3 milijarde uporabnikov. Toliko ljudi ima v teoriji tudi dostop do vsega, kar je objavljeno na spletu. V praksi bo neki zapis, komentar, sliko ali drugo objavo videlo toliko ljudi, kot bo obiskalo spletno stran, kjer je to objavljeno: 0, 10, 100, 10.000, 100.000 ali več. Vsaka objava na internetu je praviloma dosegljiva vsakemu, ki ima dostop do interneta.

Če nekaj komentiramo ali objavimo na internetu, je to enako kot, če na velik list papirja nekaj napišemo in ga obesimo na zid hiše ob glavni ulici. Kdorkoli bo šel mimo, se bo lahko ustavil in prebral njegovo vsebino, si ustvaril o zapisu in njegovem avtorju svoje mnenje in ga komentiral.

Dejstvo, da nekaj napišemo na računalniku, tablici ali telefonu v zavetju domačega doma ali drugem zasebnem okolju (dovolj je, da nihče ne vidi na naš zaslon), nam daje lažni občutek, da bodo objavo videli samo tisti, ki jih imamo v mislih med pisanjem. Gre za lažen občutek zasebnosti, ki nas zavede, da napišemo tudi stvari, ki si jih sicer ne bi upali javno zapisati ali povedati (npr. v časopisu ali na radijski postaji).

Zavedati se pa moramo še nečesa. V večini primerov posamezna objava ostane na spletu najmanj toliko časa, kot obstaja spletna stran, kjer je objavljena. Tako morda danes izrazimo neko mnenje, ki ga v prihodnje spremenimo, zapis pa bo ostal. In ta zapis nam lahko škoduje čez nekaj mesecev ali let.

Tudi objave na socialnih omrežjih kot so Facebook, Instagram, Pinterest in druga so v svojem bistvu javne objave, čeprav imajo določene nastavitve omejitve prikaza. Facebook omogoča, da zelo podrobno določamo, kdo bo objavo videl in kdo ne. Treba je upoštevati, da te nastavitve še ne zagotavljajo 100 % zasebnosti. Lahko pride do napak v delovanju, socialno omrežje lahko spremeni pogoje uporabe in prikazovanja ter podobno. Poleg tega pa lahko našo objavo (recimo fotografijo), nekdo shrani na svoj računalnik in potem (brez našega dovoljenja) objavi kjerkoli drugje na internetu.

Preden se odločimo za objavo nekega zapisa ali fotografije, se vprašajmo: ali sem pripravljen, da to preberejo ali vidijo vsi, ki jih poznam in popolni neznanci? Če je odgovor »ne,« se objavi odpovejmo, pa če nas še tako srbijo prsti.